Eszközök

Csapatunk tagjai a következő eszközökön játszanak:

Jelenleg a következő nappali eszközökhöz nyújtunk tanító videókat, és eszközöket:

Poi (meteor)

Lobbanáspont

Magyarországon sokan hívják meteornak is a poi-t, azonban ez tévesen került a köztudatba, az elnevezés más játékot takar. Az Új-Zélandon élő Maori törzstől származik. A szó a nyelvükön labdát jelent, ez utal az eszköz felépítésre, ami eredetileg egy pár, zsinórra erősített golyóból állt, másik végükön fogóval. A golyó szerepét bármilyen nehezék betöltheti, pl.: babzsák, teniszlabda, zsonglőrlabda, világító pálca és a tűzzsonglőr poi-hoz használt pl. kevlár gömb is, más néven majomököl (monkeyfist). A zsinórt felválthatja lánc, de a funkciót ellátja egy pár térdzokni is, illetve a fogó teljesen testre szabható. Használata a két poi pörgetéséből, esetleg dobásából áll.

Oktatóvideókhoz kattints ide! / Click here for the videos!

Virágbot (ördögbot)

Lobbanáspont

Eredete kétséges, eredhet Kínából vagy Egyiptomból is, de mind a két kultúrában megtalálható volt. Egyiptomban a Fáraó és a felső rétegek szórakoztatására használták nők látványos, ördögi, rabul ejtő mozdulataikhoz. Amíg Kínában az energiák felszabadítása, belső-külső egyensúly megteremtése, a mozdulatban való elmélyedés volt a cél. Később az utazók vitték el az eszközt a nyugati kultúrába. Európában, kezdetben udvari bolondok, zsonglőrök, vásári mutatványosok, komédiások szórakoztatták a publikumot. Az eszköz három pálcából áll, melyekből az egyiknek mindkét végén bojtok találhatóak, "virágok". Ezek elősegítik a játék egyensúlyát, a balanszot. A két másik bot a "vezető", ezekkel tereljük a harmadikat. A botok felülete mind a három pálcán tapadós anyaggal van bevonva, ez lehet szilikon, vagy gumi, így gyakran kelt olyan hatást, mintha mágnes lenne a rudakban, pedig valójában a balansz és a tapadás biztosítja a játék élményét. Elterjedt neve az ördögbot is, azonban az kicsit különbözik ettől. Valójában az ördögbot elődje a virágpálcának, virágbotnak. Nem találhatóak rajta virágok, azonban a pálca a közepétől kezdve a két vége felé szélesedik, így váltva ki a bojtokat. Az ördögpálca használata valamivel precízebb játékot kíván, így nehezebb kezelni.

Oktatóvideókhoz kattints ide! / Click here for the videos!

Varázspálca

Lobbanáspont

Egy pálca, rajta egy vékony, nehezen észrevehető damillal, leggyakrabban a végén karikával. Játék közben a karikát az ujjunkra húzzuk, és a pálcát a kezünk és a testünk körül forgatjuk. A bot folyamatos függőlegessége, a lebegtetés érzetét kelti. Régen vékony selyemzsinórral használták az ellenség megfélemlítésére jól képzett harcosok. Ezzel letörték az ellenség harci kedvét, közvetlen csata előtt. Eredete így szintén keletre tehető, a selyemhernyó megjelenésével. Az ismert kínai gondolkodó, Konfuciusz szerint a selyem története Kr. e. 2640 körülire nyúlik vissza. A kínai harcművészetben mindig is szerepet játszott az elterelés. Gondoljunk csak bele, hogy a nindzsucu (ninjutsu) lőport használt a trükkös megtévesztésre. Az eszköz feltehetően segítette egyetlen pontra koncentrálni a chi kung, vagyis az életerő energiát. Ezzel hozzájárult a hasonló, láncra, vagy kötélre erősített fegyverek használatának tökéletesítéséhez. Egyes legendák szerint a hegyekben élő szerzetes harcosok, akik gyakran elvonult emberek, de találkozni velük a "hivatásos" feudális hadseregben is, képesek voltak a gyógynövényeikkel, az energia áramoltatásával, különböző légzés gyakorlatokkal, rövid idő alatt begyógyítani sebeiket is, tovább fokozva a misztikumot maguk körül. Az utóbbihoz hasonlóan az eszköz gyakran alkalmazott a bűvészek, illuzionisták körében, azonban ők a varázslat látszatának céljából használják, míg a zsonglőrök a mozgatás és a vele való mozgás szépségére fektetik a hangsúlyt.

Oktatóvideókhoz kattints ide! / Click here for the videos!