Történetünk

2005

2005

Létünket részben Eger turisztikai adottságainak köszönhetjük, mivel az itt található Dobó tér kiváló lehetőséget nyújt az úgynevezett pálcakészítőknek.

Bár társaságunk tagjai szegről-végről ismerték már egymást, a 2005-ös év tavaszától napi rendszerességgel jöttünk össze, saját hobbinkkal reklámozva és segítve a pálcakészítőt, hogy a virágbotokat (ismertebb, ám pontatlan elnevezése szerint ördögbotokat) illetve azok használatát megismertesse a járókelőkkel, turistákkal.

Nyár végére a baráti társaság közel minden tagja megismerkedett az eszközök tüzes változatával, és azok használatával. Az ördögbot/virágbot csak egy volt a repertoárból, mellette a poin (ismertebb, ám pontatlan elnevezése szerint meteoron) túl szinte azonnal megjelent az angyalszárny is. Az év második felében már lehetőségünk adódott megmutatni kezdetleges tudományunkat elsősorban diákrendezvények keretein belül.

A csípős tél ellenére néhányunk lelkesedése nemhogy apadt volna, de még inkább elkapott minket a gyakorlás iránti igény, valamint az adódó lehetőség. Ahogyan a tűzfújást értelemszerűen követte a tűznyelés, úgy vált nyilvánvalóvá még az új tavasz előtt, hogy mi hatan maradtunk annyira elszántak és kitartóak, hogy a körülményektől függetlenül is állandóan részt kívántunk vállalni a tüzeskedésből.

A hangsúly az állandón van.

Ha nem született volna döntés róla, akkor is evidens lett volna számunkra, hogy csapat lettünk. A tűzzsonglőr csoportnak pedig névre is szüksége volt, amit nem kapkodtunk el, és tán biztosat senki nem tudna mondani, feltételezhetően köze lehet az általunk használt petróleum lobbanáspontjához. (>38-72°C)

2005-ös referenciáink

2006

2006

Magunkkal szemben támasztott igényeink mit sem csökkentek. Nem volt elég a meglévő eszközökkel való, egyre mélyebb szintű ismerkedés, újak iránt érdeklődtünk, mint a hosszúbot, valamint a kézzel pálcázás, ami a rövidbot előfutára. Ám a nehézségek anyagi téren értek el minket az eszközeink amortizációja, a gyakorláshoz szükséges petróleum, és hasonlók formájában, így kerültünk 2006 nyarán a Part Egyesület szárnyai alá, számlaképessé és hivatalossá téve ezzel a Lobbanáspont nevű formációt.

Ismét újabb lehetőségek nyíltak meg ezáltal, melyek közül az első a saját videokameránk, és értelemszerűen az első promóciós videónk létrejötte volt. Sikereinkre méltán voltunk büszkék, hiszen csupán egy éves volt együtt a tűzzsonglőr csoport, a kereslet pedig csak növekedett irántunk.

De senki ne higgye, hogy ne lettek volna nehézségeink a korábban említett hivatalosságon felül is. A csapat első telével ellentétben a második kész próbatételként tartható számon. A bőven elfogadható, valójában alulbecsült kategóriába eső áraink ellenére több fellépésről is lecsúsztunk a megjelenő konkurencia miatt. Hideg hónapokra való tekintettel sikerült beltéri gyakorlóhelyet találnunk, így a beltéri, tűzmentes játék került előtérbe, valamint az UV és/vagy fényjáték. Ennek következtében a zsonglőr csapat megpályázhatott egy fényszínházi előadást.

A rövid hullámvölgyet is kihasználtuk, nehogy túl sokat veszítsünk vele, ám az az időszak is véget ért és a Lobbanáspont visszatért a köztudatba, szervezettebben, mint valaha, és szinte megújulva vetettük be magunkat a további munkálatokba.

2006-os képgaléria

2006-os referenciáink

2007

2007

A 2007-es év első felében újabb és egyedibb eszközök kezelését sajátítottuk el, valamint a meglévő eszközök megjelenésén is sokat javítottunk, miközben készültünk az előző évben megnyert pályázati előadásra. A háttérben más is zajlott: a komoly munka belső ellentéteket szült. Ennek ellenére tavasszal előadtuk az első nagyobb volumenű, UV-s műsorunkat, és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk a fénnyel való játék megismerése során. Az év második felében már a korábban kialakult viszály kibontakozott, aminek eredményeként az alapító tagok közül hárman maradtunk. Ez némi visszaesést jelentett a továbbiakban, de a zsonglőrködés népszerűsége miatt újabb tehetségesnek bizonyuló emberek csatlakoztak hozzánk.Gyakorlásban és lelkesedésben nem volt hiány, így újra haladhatott a csapat továbbfejlesztése.

2007-es referenciáink

2008

2008

A 2008-as év meghozta a régi álmot, az év első felében megalakult a Lobbanáspont Zsonglőr Kulturális és Művészeti Egyesület, hogy teljes önállóságot élvezhessünk és nem állunk meg, amíg fel nem villanthatjuk tüzes eszközeink lángját Észak-kelet Magyarországon! Vagy az egészen! De minimum világuralom!

Ezzel a lelkesedéssel ugrott neki az évnek a tűzzsonglőr csapat, amely az eltelt idő alatt folyamatosan csiszolódott össze. Bár a tűzzsonglőr fellépések száma visszaesett, a lelkesedés nem apadt. Játékstílusunknak megfelelő közös koreográfiákkal bővült a repertoárunk, és egyéb ránk háruló feladatokat is közösen gyorsabban oldottuk meg. Új videót is készítettünk, mi több, jobban kikristályosodott előttünk, mely dolgokat, kinek célszerű magára vállalni. Az év végére a feladatok jól megoszlottak a tagok között: kinek szabadideje engedte, foglalkozott a videóval, reklámmal vagy a tűzzsonglőr eszközök karbantartásával, fogyó eszközök beszerzésével. Teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy jól működő tűzzsonglőr közösség jött össze.

2008-as képgaléria

2008-as referenciáink

2009

2009

Az előző évben elkezdett munka meghozta gyümölcsét, az óévet tűzzsonglőr produkcióval búcsúztattuk, ahogyan addig mindegyiket. A felkérések sorra jöttek. A kereslet a tüzeskedéseink iránt megnőtt, sötétedés utáni zsonglőr fellépéseink száma szaporodott. A tűzzsonglőr produkciókban derekasan helytálltunk, és ha világuralmat nem is, de sikerült lángjainkkal megvilágítani az országot Pécstől Budapestig, Salgótarjántól Egerig. Számos helyen nyűgöztük le a közönséget tűzzsonglőr előadásainkkal, tűztánc bemutatóinkkal. Úgy tűnt, gördülékenyen megy minden, de a jócskán megnőtt feladatok megvalósítását sajnos nem mindenki tudta felvállalni egyéb tevékenységei mellett. Így ha fájó szívvel is, de újabb alapító, oszlopos tagnak intettünk búcsút. Ennek ellenére, újabb lehetőségeket kiaknázva szórakoztattuk az összejött nézőközönséget egy-egy tűzzsonglőr produkció, gyakorlás során, Egerben a Dobó téren. Ez utat nyitott, hogy részt vehessünk fesztiválokon, illetve Kapolcson, a Művészetek völgyében. Üzleti rendezvények keretein belül is fokoztuk a hangulatot: Budapesten, a Gerbeaud ház dísztermében, a Rexona szponzorálásával tartott divatbemutatón.

2009-es képgaléria

2009-es referenciáink

2010

2010

Az elmúlt év jól zárult, hisz adventkor és szilveszterkor is közönség előtt gyújthattuk meg eszközeinket, lobbanhatunk, ahogy belefér. A 2009-es év végén még nem volt érezhető az, hogy munkánk és más céljaink még több időt és energiát fognak felemészteni. Ezért - de az is lehet, hogy csak a „siker” szállt a fejünkbe az elmúlt év fellendülése okán - a csapat dolgait évközben elhanyagoltuk. A tűzzsonglőr felkéréseink számán is érezhető volt a visszaesés. Személyes elfoglaltságaink (munka, iskola magánélet stb.) miatt fokozatosan eltávolodtunk az egyesület feladataitól. Időbeosztásunk más életvitelbe kényszerített minket, de előre megbeszélt gyakorlások, rendszeresen tartott zsonglőr szakkörök keretein belül sikerült a tagoknak egy-egy alkalommal feleleveníteni a rutinmozdulatokat és trükköket. Sőt sikerült egy leányzót is elcsábítani a tűzzsonglőr csapatba. Ő kezdőként lelkesen sajátította el kisebb lángerejű eszközöktől kezdve az egyre impozánsabb játékokon át a tűzzsonglőrködés minden csínját-bínját. Az addig már jól bevált, felépített dolgokból éltünk, mondván jó bornak nem kell cégér. Sajnos tévedtünk, a hanyatlás elkezdődött. Mi sem árulkodik erről jobban, minthogy ebben az évben nem készült saját videó, és év végére sem érkezett felkérés.

2010-es képgaléria

2010-es referenciáink

2011

2011

Az a tény hogy az óévbúcsúztató szilveszteri tűzzsonglőr felkérések elmaradtak, nem túl biztató kilátásokkal kecsegtetett az új esztendőre. Ez többek között annak volt betudható, hogy a tagok más városokba kerültek. Persze Eger mindig is összehozta a tagokat, de ha Budapestről, vagy Gyöngyösről kellet utazni, az eléggé megnehezítette az összejöveteleket, gyakorlásokat. A tél mindig nehezebb időszak tűzzsonglőr tevékenység végzésére, mert az csak a szabadban igazán biztonságos és élvezhető. A hidegebb időjárás nem javította a külön-külön gyakorlásokat sem. Éreztük, hogy valami megváltozott és az új irányvonalra kezdtünk ráállni. Egyedül az ötletelés, tervezgetés folytatódott a hidegebb időszak alatt is kávézás és egyéb italozás formájában. Tavasszal azonban újra elkezdtünk gyakorlás szinten is összejárni és egy komolyabb hangvételű tűzzsonglőr produkcióra specializálódni: belekóstoltunk a tűzszínházas előadások világába. Ezt jól mutatja a „Tűz a vízben című” tűzszínház előadás, ami nyár közepén került bemutatásra. A róla készült videónk, amely amellett, hogy bemutatja, össze is foglalja a gyakorlások pillanatától kezdve az előadásig a történetet. Sokunkban meghozta a lelkesedést az év első fele, de a megváltozott helyzethez nem mindenki tudott kellően alkalmazkodni egyéb elfoglaltságai mellett. Ez lemorzsolódáshoz vezetett. Az év második felében egy újabb tűzszínház előadás magvalósításával foglalatoskodtunk. Csatlakozott egy leányzó is kicsiny közösségünkhöz, aki a csoportunkat mozgáskultúrájával tudta kiegészíteni, mivel többéves tapasztalattal rendelkezett a tánc terén. Az év elején megkezdett irányvonalat folyattuk és bővítettük. Az új tűzszínház műsort „Titkos Átjáró” névre kereszteltük és az év decemberében került a nagyérdemű elé. Az évben a tűzzsonglőr fellépéseink száma kissé visszaesett. Ez annak volt betudható, hogy rengeteg időnket és energiánkat emésztette fel a felkészülés. Összességében azonban sikeres évet tudhattunk magunk mögött.

2011-es képgaléria

2011-es referenciáink

2012

2012

Az előző évben elkezdett munka javuló tendenciát mutatott. Az év első felében gyakorlásaink során nagyobb hangsúlyt fektettünk a koreográfiákra. A kisebb csoportban történő munka meghozta gyümölcsét. A feladatok ismét megoszlottak a tagok között, ki-ki miben volt jó. Felkéréseink száma növekedésnek indult a főszezonra. Tűzzsonglőr előadásainkban is látszódott, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a közös koreográfiákra. Nehézséget jelentett, hogy különböző városokban és életvitelben éltünk. Ezt videóra felvett gyakorlások megosztásával hidaltuk át. Számos új rendezvényre, településre, városba jutottunk el Zamárditól Szolnokig. Más csoportokkal együttműködve is fokoztuk a hangulatot egy-egy rendezvényen. Az előző évben elkezdett tűzszínházas irányvonalat nehézkesen tudtuk folytatni, mivel más életvitelben éltünk a munkánk miatt. Ezt többen nehezményezték és viszályt szült a tagok között, bár a fellépéseken többnyire profin együtt dolgoztunk az év második felében is. A hideg idő beálltával történő tánctermes próbákon már nehézkesen ment az együttműködés. Bár nem mondtuk ki, de az év végi tűzzsonglőr előadásokat már teljesen kétoldalúan hajtottuk végre, és más-más utakon kezdtük el tervezgetni a jövőt. Elkerülhetetlen volt a változás.

2012-es képgaléria

2012-es referenciáink

2013

2013

A következő év a 13-mas szám varázsban telt. Az előző évben kialakult szakadékok tágultak a tűz zsonglőrök között. Nem lehet szépíteni több tag nem tudott azonosulni a vállalt kötelezettségével. Így, ők önmegvalósításukat külön egyesület megalakításában látták. A Lobbanáspont új tagokkal bővült formációja a Budapesti Mangalica Fesztiválon kezdte el bontogatni a szárnyait, akik mára már szakmai gerincét alkotják a tűzzsonglőr egyesületnek. A csoportba olvadva technikai tudásukkal, sokéves tapasztalatukkal, ismereteikkel hozzájárultak a változáshoz, fejlődéshez. Bizton állíthatom, hogy egy szakmai brigád jött össze. A koreográfiák tervezése, a zenék válogatása, vágása, a szervezés, a kapcsolattartás, a kellékek tervezése, a rendszeresen felmerülő kérdések, ötletek mind a közös munka eredménye, amivel sikerült előre lendíteni a csapatot. Ennek eredményeképpen a tűzzsonglőr csoport újra motiválttá és érdeklődővé vált, ami pedig azzal járt, hogy a produkciók iránt is nőtt a kereslet az előző évekhez képest. A nyári fellépéseken egyre nagyobb összhang uralkodott és szépen összecsiszolódtak a tűzzsonglőr egyesület tagjai. Számos fellépés, gyakorlás és szakmai ötletbörze hozta össze a csapatot. Ez utóbbi ötletelések akár kávézások, sörözések, borozások formájában egy-egy fesztivál alkalmával és így amellett, hogy összecsiszolódtunk még sikerült szakmailag, előadástechnikailag is fejleszteni a csoportot. Az év elejétől kezdve több felvétel is készült és közülük több videó formájában is megtekinthető az oldalon.

2013-as képgaléria

2013-as referenciáink

2014

2014 Az előző évben kialakult szemléletünkkel folyattuk a zsonglőrködést. A feladatmegosztás és csapatmunka nagyon jól működik a tagok között. Amely fellépéseinken, műsoraink alkalmával, és egyéb megjelenéseinken is látszódott. Mivel úgy éreztünk, hogy a technikai tudásunkat és koreográfiáinkat megfelelő szintre sikerült felhozni az elmúlt év alatt. Így nagyobb hangsúlyt fektettünk a csapat megjelenésére mind élőben, mind pedig az internetes felületeken. Új fellépő ruhát és pulóvert csináltattunk és a weblapunkat is átszerkesztettük. Az aktuális fellépéseinket, eseményeinket, Facebook-on folyamatosan közöltük. Promóciós célzattal részt vettünk fesztiválokon és jótékonysági fellépéseket is felajánlottunk egy-egy alkalommal. Több nagyszabású nemzetközi rendezvényen pl: Kecskeméti Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozó, és zenei fesztiválon is sikerült részt vennünk (Ozora, Sun). Más zsonglőr társulatokkal is több ízben együtt dolgoztunk (Vagabanda, Taurin Církusz csoport) és zene társulatokkal és dobkörökkel is volt közös produkciónk (Boombatucada Ütőegyüttes, Barakoo Szabad Dobkör). Új látványos eszközökkel bővítettük a repertoárunkat, mint pl: ostor, likópódium, szén poi. Új tagokkal is bővült a formációnk így a csapatunk 9 fősre hízott. A fellépéseink száma is szép számban emelkedett és minden egyes alakalommal próbáltuk a maximumot kihozni magunkból függetlenül attól, hogy egy kis esküvőn, falunapon, vagy egy nagy Fesztiválon vettünk részt. Néhány esetben egy napon több felkérést is kaptunk, melyeket a csapat több kisebb részre osztásával, illetve az előadások időbeli eltolásával tudtunk megoldani. (Szent Iváni-éj, Szeretlek Magyarország, Itthon vagy,). Nagy hangsúlyt fektettünk idén is a karácsonyi műsorunkra, melyet több ízben is elő tudtunk adni, részben vagy egészben karácsonykor. Németországban is sikerült kijutni vele egy kisebb városban. Szilveszterkor is volt felkérésünk egy Négycsillagos Superior Hotelben Mátraházán.

A 2015-ös évben is ezt a tendenciát szeretnénk folytatni.

2014-es képgaléria

2014-es referenciáink

2016

A tavalyi év lendülete, az idei év elején is megmaradt. Habár volt, aki magánéletében beállt változás miatt, munka, család stb... nem tudta tovább vállalni a teljes tagságot. Az előző évben kialakult jó kapcsolat az Animaprizma Mozgásműhellyel, szorosabbra fűződött, és fejlődött. Új koreográfiákat, és eszközöket fejlesztettünk közösen. A közös munka mindenképpen az előnyünkre vált, és ezt folytattuk is egész évben. Habár fellépések az év elején is akadtak, az igazi pörgés ismét a jó idő hozta magával. Olyannyira, hogy meghívást kaptunk Hamburgba és Düsseldorfba, hogy a lépjünk fel a Magyar Napokon.

A kisebb rendezvények mellet a Sziget Fesztivál Cirkusz sátrában is színpadra állhatott a produkció, az említett fellépések nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra. A könnyű zenei fesztiválokon is képviseltettük magunkat (O.Z.O.R.A., S.U.N., Samsara,) de számos kisebb-nagyobb fesztiválon, céges rendezvényen, falu és városnapon is felléptünk. Továbbra is jó együttműködést folytatunk élő zenei formációkkal (Csakragenerátor-, Barakoo- Dobkör, Kurul Dobosok). De újabb koprodukció is kezdetét vette az év vége felé Jugglers of the Village csoporttal.

Szerepeltünk a Tvben is, és Soprontól-Debrecenig, Budapesttől-Deszkig átszeltük az országot, többször is. Fellépéseink pirotechnikai elemekkel bővültek, ami kiválóan beleillett az év végi szilveszteri év köszöntő műsorunkba is.

2016-os képgaléria

2016-os referenciáink

2017

Az idei év eleje előkészületekkel telt, rájöttünk arra, hogy nagyon jól ki tudjuk egészíteni egymást a Jugglers of the Village csoporttal. Számos zsonglőr eszközt, technikát, és egyéb ötletet közösen fejlesztve kiválóan fogjuk tudni kamatoztatni a jövőben. Az Animaprizma Mozgásműhellyel nem szakad meg a kapcsolat számos közös műsorunk volt. Az egyéb magánéleti elfoglaltság miatt, az év további részében visszább esett a fejlődés a tüzes vonalon, de kiválóan működtek az eddig bevált dolgok. Műsorainkban a már megszokott összhang, és dinamika érződött. A város, és falunapokokon át a fesztiválokig, céges,- és szállodai rendezvényeken, megnyitókon, sok helyen tüzeskedtünk, és a Frankfurti Magyar Napokon is képviseltettük magunkat egy tűzprodukcióval. Ez évben is számos rendezvényen léptünk fel élő zenére, jó hangulatot teremtő dobos csapatokkal ( Csakragenerátor-, Barakoo- Dobkör, Kurul Dobosok)

Elkezdtünk komolyabban foglalkozni Led-es zsonglőr eszközökkel. Az elmúlt években volt pár esküvő, szilveszteri buli, és céges rendezvény ahol már csináltunk Led-es és Uv-s showt. De most éret meg bennünk a gondolat, hogy komolyabban is rá feküdjünk a témára. Volt pár led-es eszköz, amit magunk fejlesztettünk, (ördögbot, varázspálca, kétbot, poi,) sikerült hozzájutni egy igen különleges eszközhöz a Visual Poi-hoz, ami képes a beprogramozott képet, szöveget, logót megjeleníteni pörgetés közben. Ez igazán nagy lökést adott a Led-es műsorainknak, sőt ezt az eszközt egy-két tűzzsonglőr produkcióinkba is külön kérték. Az újévet is a tüzes produkciók mellet egy Led-show-al búcsúztattuk. De ne szaladjunk ennyire előre, mert a karácsonyi műsorunkat amellett, hogy itthon is több helyen elő tudtuk adni sikerült vele kijutni Németországba.

2017-es képgaléria

2017-es referenciáink