Melyik tűzzsonglőrcsapatot válasszam?

Nagyon egyszerű: minket. 🙂 Erre nehéz válaszolni, mert egy megnyerő weblap, szépen fotózott promóciós képek, vagy szép lányok csini ruhában, zsonglőreszközzel igazán megtévesztő lehet. Nem feltétlenül tükrözi a műsor minőségét. A galériában is érdemes szétnézni milyen stílusú képek vannak. A tűéles beállított képek jól mutatnak, de zsonglőrködés lévén a fénnyel festés, ill. rajzolásból lehet következtetni milyen szinten is van az adott csapat zsonglőr technikailag. Itt most arra gondolok, hogy a tűzzsonglőr eszközök, hosszan exponáltan fényképezve különböző formákat úgynevezett „flower” virágokat adnak ki. Ezeknek a képeknek a bonyolult szimmetriája jól tükrözheti technikát. Pláne, ha többen is szerepelnek a képen, és szinkronban csinálják a mozdulatot. Bár ezt nem egyszerű fotózni sem. A LED-es zsonglőr eszközökkel is, mint pl: a Visual Poi, látható milyen formán van megjelenítve az adott kép. Ha csak kézben tartva egy sima suhintással már tűéles képet lehet készíteni, ahol szépen látszik az adott logó vagy felírat. De profizmusra az vall, ha itt is, bonyolultabb mozdulat sorokkal rajzolt képek vannak lencse végre kapva, ahol szépen kivehető a felírat vagy logó. Ami szintén nem egyszerű feladat.  A videó galériát is érdemes megnézni, hogyan épülnek fel a videók, milyen eszközöket használnak benne, és azzal hányan játszanak egyszerre. Milyen tűzeffektekkel színesítik a műsort. Szóval ebben a kérdésben a referenciák lehetnek a döntőek, milyen rendezvényen léptek már fel, és vissza hívták-e oda őket többször is. Az is fontos lehet, hogy milyen repertoárral rendelkezik a tűzzsonglőr csapat, s ez mennyire felel meg az elképzeléseinknek.

Milyen hosszú egy tüzes fellépés?

Tűzzsonglőr műsoraink 10, és 30 perc közöttiek. Az általunk ajánlott, ideális műsoridő a 20-25 perc. Ennyi idő alatt ízlésesen, és dinamikusan fel lehet építeni egy műsort, amit pont akkor fejezzük be, amikor még szeretné a közönség élvezni. Így tudunk magas energiaszintet magunk mögött hagyni a nézőkben. Az ennél rövidebb, 10-15 perces tüzes műsort 1-2 fellépővel ajánljuk. Ilyenkor csak a leglátványosabb eszközöket vonultatjuk fel. Természetesen ezek is teljes értékű előadások, tömörebb verzióban.

A 30 percnél hosszabb tüzes előadást érdemes egyéb produkciókkal, akár bűvészkedéssel, vagy élőzenével kiegészíteni, hogy ne váljon monotonná. Nagyon hangulatos például a dobkíséretes tűzzsonglőr előadás

Vendégvárásnál előfordul a jóval hosszabb, 1-2 órás tüzes műsor a vendégek számához igazodva. Egy ezer fő körül eseménynél már másfél órát is számolhatunk a vendégfogadásra. Ilyenkor 4 zsonglőr felváltva dolgozik, hogy folyamatos maradjon a lángoló eszközök használata.

Számunkra fontos megrendelőink elégedettsége, ezért is javasoljuk, hogy mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot az előzetes egyeztetéshez. Hisszük, hogy sok megrendelői kérés teljesíthető, de előadó-művészeti vállalkozóként akkor maradunk megbízhatóak, ha a szakmai, és kivitelezési szempontokat minden esetben figyelembe vesszük.

Menyire veszélyes a tűzzsonglőrködés? Igazi a tűz?

A tűz igazi, és igen, a tűz veszélyes. A tűzzsonglőrködés rejt magában kockázatot, de igyekszünk mindent megtenni a biztonság érdekében. Műsor, vagy gyakorláskor mindig van nálunk oltórongy, poroltó, és mindig figyelünk a másikra, ha ne adj isten baj lenne, azonnal tudjunk segíteni.

Előszőr minden tűzzsonglőreszközt sima nappali változattal tanulunk meg használni, a legegyszerűbb mozdulatól a legbonyolultabbig. Aztán, amikor már magbiztosan mennek a trükkök, akkor kezdjük el begyújtogatni a zsonglőr eszközöket. A gyújtást kisebb lánggal égő denaturált szesszel kezdtük, és amikor már tűzzel magabiztosan ment a játék, váltottunk a nagyobb lánggal lobbanó petróleumara. Aztán jöhetett pl: a poi esetében a sparlking poi, ahol olvadt fém cseppek görögtűz szerű varázsa adta a nem minden napi látványt, vagy a szén poi, ahol pedig izzó szén szemcsék válnak le az eszközről pörgetés, és összeütögetés közben. Vagy a méltán népszerű eszközre rögzíthető tűzijátékok. Persze itt már egyéb védő felszereléseket is be kell iktatni.

Szóval nem veszélytelen, de aki tűzzel játszik ne csodálkozzon, ha megégeti magát. J Egy kis bőrpír, némi haj, és szőrzet elő fordult, hogy eltűnt. De szerencsére semmi komolyabb sérülés, vagy probléma nem merült fel pályafutásunk során, de az ördög nem alszik, ezért oda kell figyelni.

Mennyibe kerül egy tűzzsonglőr műsor?

A fantázia névvel elnevezett tűzzsonglőr produkcióinkat úgy alakítottuk ki, hogy a legtöbb igénynek megfeleljen az esetleges kisebb iskolai, óvodai, családi rendezvényektől, szülinapoktól, évfordulóktól, a nagyobb családi rendezvények, mint amilyenek az esküvők, mint minőségben, mint árban elérhetőek legyenek, és emelni tudja az est fényét. Átlagosan 65 000 Ft-tól +útiköltséggel kell számolni.

A nagyobb eseményeknél úgymint a céges, falu- és városnapok, megnyitók, karneválok, fesztiválok, bálok, gálák, egyéb rendezvényeknél 130 000 Ft-tól +útiköltséggel kell számolni. A végleges árat befolyásolja a fellépés hossza, a fellépők száma, hogy milyen pirotechnikai elemeket szeretnének a műsorban. Igénylenek e lángoló feliratot, szeretnének-e a műsorba a Visual Poi LED-es eszközt, amivel képeket, feliratokat, logókat tudunk megjeleníteni. A hangosítást mi visszük-e, vagy más zenei társulatokat, dobkört, zenészeket is bevonunk a produkcióba, illetve, hogy kaszkadőr showal is kiegészüljön-e a műsor, ami nem mindennapi elemeket tartalmaz. Az időpont is befolyásoló tényező, hogy kiemelt időszakról van e szó. Kiemelt időpont: Szentiváni éj, Államalapítás Ünnep, Szilveszter.

Melyik a legideálisabb napszak a tűzzsonglőr produkcióhoz?

A tűzzsonglőrshowt érdemes napnyugtához igazítani, ez ugye a nyári téli időszámítással változik. Érdemes az adott évszaknak megfelelően utána nézni mikor is van pontosan a napnyugta, szürkületben már látványosan hat a tűzprodukció. Nem feltétlen előnyös a teljes sötétség, mert a zsonglőrök mozdulatai és jelmezei jobban érvényesülnek szórt fényben, ez lehet akár köztéri világítás, vagy színpadi, az utóbbinál a kék fényt preferáljuk. Előzetes egyeztetéssel akár csapatunk is biztosíthat fénytechnikát.

Beltéren is megvalósítható a tűzzsonglőrshow?

Természetesen igen, bár bizonyos kompromisszumokat kell kötni hozzá, A nagyobb pirotechnikai effekteket igen lekorlátozza. Minimum 5 méter belmagasság szükséges hozzá, és jól szellőztethetőnek kell lennie a helységnek. A füst, és tűzjelzőket ki kell kapcsolni a műsor idejére, és azt követő 15 percre. Beltéren egy különleges gyújtófolyadékot használunk, ami nagyobb hővel ég, ezáltal kisebb a füstje, és nincsen szaga.

Mekkora terület szükséges a tűzzsonglőr műsorhoz? Milyen legyen a helyszín?

Ez a műsor nagyságától is függ, kültéren kisebb tűzzsonglőr performansz esetén minimum 5X5 méter, csúszás, és akadálymentes helyszín. De nagyobb tűzzsonglőr produkcióknál akár 10X6 méter csúszás, és akadálymentes helyszín is kellhet. Lehetőség szerint előre el kell távolítani a közelben lévő gyúlékony dolgokat, dekorációt stb… Ezügyben érdemes előre egyeztetni a helyszínt, akár előzetes terepbejárással.

Télen havazásban, nyáron akár gyenge esőben, szélben is megtartható a tűzshow?

Igen, télen havazásban is meg lehet tartani a műsort, sőt még különleges hangulatot is kölcsönöz a produkciónak, pláne a Karácsonyi Tűzzsonglőr Műsornak.

Az eső már problémásabb, de pályafutásunk során volt már rá precedens, hogy szemerkélő esőbben léptünk fel.

A szél erősége is iránya is befolyásolja a műsor, biztonsági szempontból bizonyos pirotechnikákat már közepesen erős szélben sem tudunk használni.

De minden esetben kihozzuk a helyzetből a maximumot. Mivel széles a repertoárunk, tudjuk helyettesíteni hasonló látványos tűzzsonglőr elemekkel, az esetlegesen kimaradt pirotechnikát, hogy a műsor menetében ne legyen törés.

Milyen hangosítás szükséges a Tűzzsonglőr Produkcióhoz?

A tűzzsonglőr műsorhoz minden esetben szükséges a zenei aláfestés. Kisebb családi, és céges rendezvények esetén elég egy kb. 100 wat-os aktív hangfal. Igény szerint ez tőlünk is bérelhető. Nagyobb rendezvényeken általában adott a színpadi hangosítás, mp3 formátumban pendrive-on visszük a tűzzsonglőr előadás zenéjét. Többször dolgoztunk együtt dobkörökkel, utcazenészekkel, mód van rá hogy élő zenére agyuk elő a produkciót. Ehhez előre egyeztetés szükséges.

De minden esetben kihozzuk a helyzetből a maximumot. Mivel széles a repertoárunk, tudjuk helyettesíteni hasonló látványos tűzzsonglőr elemekkel, az esetlegesen kimaradt pirotechnikát, hogy a műsor menetében ne legyen törés.

Milyen stílusú zenére Tűzzsonglőrködünk?

A tűzzsonglőr produkció zenei aláfestését mindig a rendezvény jellegéhez igazítjuk. Minden esetben fontosnak tartjuk kellően pörgős, és élvezhető legyen, és a műsorral együtt építkezzen. Ahogyan a műsor, tűzzsonglőr eszközei a kisseb láng erejű eszközöktől a fokozatosan az egyre nagyobb láng erejű eszközei felé halad a zene is vele együtt harmonizál.

A fesztiválokra, város, és falu napokra inkább a populárisabb elektronikus zenét preferáljuk, de nem ritka hogy a nem mainstrem, sokkal inkább underground zenék közül csemegézünk. Természetesen középkori rendezvényeken inkább a középkori jellegű, hagyományörző zenére tűzzsonglőrködünk. Egy esküvő alkalmával pedig meghitteb romantikus dallamokat választunk. Volt rá példa pályafutásunk során, hogy a fesztivál a Western, és Country jegyében zajlott. Így egyből előkerült a Rednex-től a Cotton Eye Joe. J

Volt olyan, hogy metál koncert előtt léptünk fel, ahol inkább a keményebb riffek, és a cséplős dobok ütemére tűzeztünk.

Szóval minden zenei stílusra rá illeszthető a tűzzsonglőrködés á-tól cettig. Ha esetleg van elképzelése zenei irányvonalat tekintve, jelezze nekünk megkeresésnél.

Milyen anyagokat használnak a tűzzsonglőrök?

A tűzzsonglőr eszköz végén található a „kanóc” vagy „égőfej”, ami különböző vastagságú kevlár szalagból, vagy kötélből készül. Álltalában ez fonva, vagy csavarozva van az eszközre. Ezt a kevlár részt mártjuk bele gyújtófolyadékba, és így megszívja magát. A kevlár nagyon tartós, több ezer gyújtást kibír, mielőtt elégne. A bemártás után az eszközt ki kell rázni így a felesleges folyadék távozik az eszközből. A gyújtó folyadék lehetnek: petróleumszármazékok, lámpaolaj, grillgyújtófolyadék, denaturáltszesz, stb… Egyéb anyagok: likopódium (korpafű), titániumpor, vaspor, feketelőpor- KNO3 (szikraszökőkút), szén, acélgyapot.

A tűzzsonglőr produkció biztonságos tűzvédelmi szempontból?

A tűzzsonglőreink külön-külön is több ezer „gyújtáson” vannak túl, akár gyakorlásról, vagy műsorról legyen szó. A több évtizedes tapasztaltot szerezve nemcsak az eszközök minél bonyolultabb trükkök elsajátításában, hanem a különböző oltási technikákban is. Mindig van nálunk az eszközök oltására alkalmas felszerelés, és vész esetére poroltó készülék is.(szerencsére sosem kellet használnunk, de az ördög nem alszik). Fontos ez előzetes egyeztetés akár terep bejárás is adott esetben. Csapatunk vezetői tűzvédelmi szakvizsgával rendelkeznek.

Hogy tudok megtanulni tűz zsonglőrködni?

Ha esetleg kedvet kaptál tűz zsonglőrködni. Szeretnéd megtanulni ezt a látványos tevékenységet. Mindenképpen először az eszközök nappali változatának gyakorlásával kezd. Ehhez az interneten számos videót, leírásokat találsz, amiből fejlődhetsz. Esetlegesen írj rá csapatokra zsonglőrökre, hogy a lakhelyedhez közel van e zsonglőrcsapat, akikkel felverheted a kapcsolatod gyakorlás terén. De már az online órák is elérhetőek manapság, ha tanácstalan vagy nekünk is írhatsz, szívesen segítünk a kezdeti lépésekben.

Lobbanáspont Tűzzsonglőr Produkció
Lobbanáspont Tűzzsonglőr Produkció