A Han-dinasztia sírköve, mely egy tizenkét golyóval játszó zsonglőrt ábrázol (Senhszi Suide Megyei Múzeum)

A zsonglőrködés, zsonglőreszközök feltehetően az ókori Egyiptomból, avagy a Távol-keletről származhatnak.Ördögbotot legkorábbra visszamenőleg állítólag egy fáraó sírjának feltárásakor találtak a szarkofágban, és ez jó kapcsolatot mutathat a cirkuszokkal, tekintve, hogy a Római Birodalom kiterjedésekor átvehették tőlük eme látványosságot.

Más elméletek szerint pengékkel felszerelve, csakúgy, mint a poit, önvédelmi eszközként használták Ázsia távolabbi részén, feltételezhetően Kínában vagy Japánban, de ez nem elég egyértelmű, hiszen nyugodtan megeshetett ilyen a történelem későbbi időpontjaiban is. Ha azonban a hosszúbotra kérdezünk rá, jó eséllyel kopogtatunk a megfelelő múlt ajtaján.

A tűzfújás és nyelés művészete már inkább a Közel-keletről eredeztethető, ámbár ezek nem tartoznak a megszokott értelemben a zsonglőrködéshez. Ahhoz ugyanis a legalapvetőbb mód, ha azt tanuljuk meg, hogy ne tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Nekünk ezzel nem is szabad foglalkoznunk, csupán azzal, ha a bal kéz nem tudja megcsinálni ugyanazt, amit a jobb.

Szerencsére a Lobbanáspont tagjai mind jobbkezesek, így eme kijelentések mindannyiunkra helytállóak maradnak minden esetben.

A zsonglőrködés lényegében kötelezővé teszi, hogy felső végtagjainkat egyenrangúvá fejlesszük olyan mértékben, hogy minél kevesebb koncentrációval, ám annál precízebb cselekedetekre késztessük őket eszközeinkkel. Ha az emberi tényezőt nem tekintjük, akkor egyensúlyozásról, valamint feldobás-elkapásról kellene beszélnünk, de akkor ki kellene hagynunk a poit, tehát ez a meghatározás sem elég pontos, hiába az értelmező kéziszótárba vetett hitünk.

0
éves a zsonglőrködés
0
%-kal
fejleszti a szem-kéz koordinációt
0
kalóriát éget el óránként

Hagyjuk inkább a definíciókat, és tekintsük meg ennek a szórakozásnak az előnyeit. A kézügyességet, a reflexeket, és a már említett koncentrációt rendkívüli, szinte azonnal észlelhető mértékben növeli, ha az ember szorgalmas, és rászánja a gyakorlásra az időt. Korlátokat valóban csak a lelkesedés szabhat neki, mert megtanulni bárki képes, és az, hogy mekkora érzékkel rendelkezik az ember, csak azt befolyásolja, hogy milyen hamar.

Egyik legmeglepőbb tulajdonsága, hogy az ún. rontás a fejlődés részét képezi. A véletlen hibák képesek rávezetni az embert olyan mozdulatokra, amelyeket korábban nem is próbált, és ha magát a hibát kiküszöböli, máris egy új trükkel lett gazdagabb. Az autodidakta módszer azonban nem helyettesítheti mindazt, amit az oktató szavak, valamint a trükkök látvány utáni megismerése nyújthatnak.

Honlapunkon néhány általunk használt eszközzel ismertetjük meg a zsonglőrködés iránt érdeklődőket, és legalább az alapokat elmagyarázza azoknak, akiknek szükségük van rá.

ZSONGLŐRESZKÖZÖK
Lobbanáspont tűzzsonglőr fellépés